Investeer in veiligheid van schip en bemanning door te zien en gezien te worden. Na een tocht van 18000 zeemijlen is onze veiligheidstop 3 als volgt. : 

1. ZIEN EN GEZIEN WORDEN: AIS Transponder AIS Watchmate
    (AIS zender, AIS dual parallel ontvanger, GPS )  
2. ZIEN: RADAR  
half cardanisch opgehangen gekoppeld aan AIS (scanstrut ophanging).
3. GEZIEN WORDEN: RTE actieve RADAR reflector  
voor een sterke echo onder 
    alle omstandigheden. 

Bij veiligheid gaat het om ZIEN en GEZIEN worden en bovenstaande top 3 voldoet hier maximaal aan. 


Erg belangrijk is dat de RADAR halfcardanisch worden opgehangen. De dode hoek wordt erg groot wanneer een zeilschip onder helling ligt en de performance van RADAR neemt af.
Wij adviseren om deze indien mogelijk halfcardanisch te monteren. Nauticsupport kan u hierin volledig adviseren wat voor uw schip de beste keuze is. 

Safety First-EchoMax

Juist de combinatie van deze top 3 zorgt ervoor dat in alle omstandigheden uw schip tijdig duidelijk zichtbaar is voor de omgeving en dat u uw omgeving goed in kaart kan brengen. 

Met een AIS transponder aan boord wordt je gezien op alle AIS systemen om je heen en zie je zelf alle boten met een AIS transponder in je nabijheid. Alle scheepvaart boven de 300 ton varen sinds 2002 verplicht met een AIS transponder op zee.
Je ziet dat de meeste vissersboten, suppliers, loodsen, kleine veerboten en andere beroepsmatige boten op zee minimaal met een klasse B AIS transponder zijn uitgevoerd.

Met een AIS transponder aan boord investeer je in veiligheid van schip en bemanning. Naast dat je zelf de gevaarlijke scheepvaart haarfijn in kaart kunt brengen zullen andere schepen jou op hun AIS apparatuur en RADAR zien. De zogenaamde ‘close quater’ situatie met grote schepen op zee zal nu minder vaak voorkomen omdat ook zij niet dicht in de buurt van andere schepen willen en mogen komen. Het grote probleem met jachten op zee is dat ze gewoon de helft van de tijd niet zichtbaar zijn op de radar. 

Naarmate het weer slechter wordt neemt dit alleen maar toe. 

Golvende zee met veel zee echo’s Grote kans dat je zwakke echo niet
zichtbaar is op de radar en samen met de golven wordt weggefilterd.Typische situatie waarbij je zichtbaar blijft met een AIS transponder en actieve RADAR reflector.
Schip in de mist met vlakke zee Situatie waarbij je met een AIS transponder en actieve RADAR reflector goed zichtbaar bent bij overige scheepvaart op twee verschillende systemen. Dus ook zichtbaar voor iedereen die of alleen een RADAR heeft of alleen een AIS ontvanger.

Uit eigen ervaring hebben we bij het binnenlopen van het Engelse kanaal vanaf de Azoren meegemaakt dat we een oplopend schip pas ontdekten op een afstand van nog geen 2 mijl. Dit schip kwam met ruim 25 knopen op ons inlopen en zag ook ons aluminium zeiljacht van 13 meter niet op zijn Radar. We zaten in de warme sector van een depressie met veel motregen en zagen de boordlichten van het oplopende schip ook pas op 1,5 mijl. Via de marifoon hebben we contact gelegd met de stuurman, hij zag ons helemaal niet, geen echo en geen licht, helemaal niets. Uiteindelijk hebben we ons zichtbaar gemaakt op zijn RADAR met een SART (search and rescue radar transponder). Pas toen kon de stuurman, die peentjes zweette, de juiste actie ondernemen om een aanvaring te voorkomen. We hadden nog geen 5 minuten de tijd om een aanvaring te voorkomen. 

Deze gevaarlijke situatie was niet ontstaan wanneer we een AIS transponder aan boord gehad hadden. Dan had het oplopende schip ons ruim van te voren op zijn RADAR gehad en kon hij tijdig, conform de regels van het BVA, passende maatregelen nemen om deze gevaarlijke situatie te voorkomen. Ook met een Actieve RADAR reflector had hij ons wel op zijn RADAR ontvangen, hetgeen bewezen is door het gebruik van de SART (ook een actieve RADAR reflector maar dan speciaal voor Search and Recue. In deze situatie was de SART het enige instrument waarmee wij ons zichtbaar konden maken op de RADAR van een snelvarend zeeschip op een afstand van ca. 1 zeemijl. Zowel onze klassieke passieve Radar reflector als de radarreflector hoog in het wand als de 13 meter aluminium romp gaf GEEN zichtbare echo.

Ook de aanvaring in het vroege zeilseizoen van 2008 tussen een zeiljacht en een Russische kustvaarder voor de kust van IJmuiden had voorkomen kunnen worden met een AIS transponder en een actieve RADAR reflector. Alleen een AIS ontvanger was hier niet voldoende geweest. De kustvaarder zag het jacht niet en het was onmogelijk om de aandacht van de stuurman te trekken met de aanwezige middelen aan boord. Gelukkig heeft de bemanning het overleefd dankzij de aanwezigheid van een EPIRB aan boord. Het schip rust nu op de zeebodem. 

Zo zijn er nog vele andere voorbeelden waar we van kunnen leren. 

ZIEN EN GEZIEN WORDEN, is het belangrijkste voor de veiligheid op zee. 

Daarom moet je als jachtschipper anticiperen op gevaarlijke situaties. 
Dat kan met de professionele AIS Transponder Klasse B, de Comar CSB200 

Wanneer het de AIS ontvangst van de AIS transponder wordt gekoppeld aan de unieke AIS watchmate krijg je een zeer geavanceerd anti collision avoidance systeem aan boord.
De software en presentatie van de AIS Watchmate is uniek en menige beroepsschipper koppelt deze dan ook aan zijn professionele klasse A AIS transponder.
De Vesper Marine AIS Watchmate is de enige waterdichte AIS repeater die deze functie kan vervullen. Je kan vier verschillende alarmniveaus instellen waarbij je voor elke situatie alle valse alarmen kunt uitsluiten.
Het unieke van de AIS Watchmate is dat zodra er een gevaarlijke situatie ontstaat dat hij akoestisch alarm geeft en met een druk op de knop alle gevens van het betreffende schip weergeeft en nog een druk op de knop exact laat zien waar hij je eigen schip passeert. Hij laat dan in een grafisch scherm duidelijk zien waar het gevaarlijke schip passeert, op welke afstand en op welk moment. Alleen door deze duidelijke informatie kan je als jachtschipper de juiste beslissing nemen, bij alle andere systemen is het alleen stress aan boord en moet je gokken of je er nu voorlangs gaat of achter langs. Wat de Vesper marine AIS Watchmate voor je doet aan boord doet geen enkele plotter met AIS of welk software programma dan ook. Ze geven allemaal een alarm met CPA en TCPA maar niets maakt zichtbaar waar de gevaarlijke situatie zich plaats vind. Laat staan dat je in een gebied met meerdere gevaren komt, dan begint het echt op Russisch roulette te gaan lijken.


[product_category category=”boordcomputers”]

 

De COMAR CSB200 AIS transponder is compatibel met alle merken plotters en eenvoudig te koppelen aan o.a. Raymarine, Furuno, Garmin, Simrad etc. etc. en iedere navigatielaptop of computer. 

Alle commerciële schepen van 300 ton en groter hebben verplicht een AIS transponder aan boord en nagenoeg alle overige commerciële boten hebben minimaal een klasse B transponder aan boord. Gewoon omdat iedereen wil zien en gezien worden. 


Kleinste boot gespot met AIS transponder had een lengte van 7 mtr!! 

Meer veiligheid op het water. AIS-transponder Klasse B voor commerciële NON-SOLAS schepen, vissersboten en recreatieschepen. Voor het gebruik van een AIS transponder is slechts alleen het basiscertificaat marifonie noodzakelijk. Een compact en gesloten apparaat, dat makkelijk met de bijgeleverde software proAIS geconfigureerd kan worden. 

Na aansluiting op een externe VHF- en GPS-antenne worden de eigen positie, snelheid en koers en statische gegevens van het schip uitgezonden en door andere schepen in de reikwijdte van VHF ontvangen. Met de juiste weergavesoftware kunnen andere vaartuigen met alle uitgezonden informaties grafisch afgebeeld worden.

[products ids=”308, 311″]

Geef een reactie