Maritiem frequentiegebruikfoto13Al vanaf de geboorte van de radio werd deze gebruikt om contact te leggen met schepen. Toen Marconi naar Engeland ging om zijn “draadloze telegraaf” te demonstreren, bracht hij een radioverbinding tot stand tussen de vaste wal (South Foreland Lighthouse) en het lichtschip East Goodwin. In juni 1900 was de Britse marine dan ook de eerste klant van Marconi’s Wireless Telegraph Company Ltd. Deze bestelde een aantal radiotoestellen voor de oorlogsvloot. 

In Nederland duurde het tot 1902 voordat er met de “draadloze telegraaf” proefnemingen werden gedaan. Ook hier werden de eerste proeven gedaan tussen de vaste wal en een schip. In 1904 werd het nog steeds bekende radio-kuststation Scheveningen-haven opgericht. Deze onderhield in eerste instantie contact met drie schepen van de Maatschappij Zeeland, die voeren op de lijn Vlissingen-Queenborough. 

Behalve voor de communicatie tussen schepen en de wal worden frequenties voor een groot aantal zaken gebruikt aan boord van een schip. Grofweg gaat het om de volgende soorten van gebruik: 

 

Communicatieapparatuur

GMDSS communicatie en navigatieapparatuur

GMDSS zeegebieden

Apparatuureisen GMDSS

Geef een reactie